Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Inget åt soporna

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2014-07-10 15:12
Numera delar odlarna ut recpet och tips på hur man tar hand om det man öper hos dem. Vi hade nog bara ett recept på Ernalds bärodling – veckosaft på jordgubbar:
Nån gång innan jag flyttade hemifrån har jag skrivit av min mors tipsrecept (det syns på handstilen att det var mycket längesen), men jag tror faktiskt aldrig jag gjort den.

Det var som om den krävde barn som skulle dricka den som sommarminnen.

Tror jag.

Men nu har jag styvbarnbarn och råkade ha lite jordgubbar över efter att ha kokt franska jordgubbsmarmeladen, så jag har gjort en halv sats som står i kylen och gottar till sig.

(Det går ungefär till som att göra flädersaft och egentligen behöver man en kall källare.)

Och mer kan det bli. Som extratips står det allra sist: Bären kan sen användas till sylt tillsammans med rabarber och vinbär.

  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post1136

Förmodligen

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2014-05-04 11:48

Mannen i mitt liv förbereder middagen. Det ska bli Fritz i Lissabon ur Hirams kokbok.

Hon var ju en nydanare...

Fritz innehåller tjock grädde, burkchampinjoner (men det finns inga i huset), frysta ärter (finns nog inte heller), rotselleri, fläskkotletter, köttfärs, cayennepepppar, räkor och lite annat.

"När kotletterna är färdiga, späder man dem med lite vatten och lägger dem till den tjocka bruna röran i grytan."

"Kryddgrönt överst om man har lust. Det är mycket gott – barbariskt och lite grann exotiskt!"

Skriver Hiram.

Kul namn i alla fall.

Typ lite som Flygande Jakob.

Det finns de som har det som favvorätt, ser jag på nätet.


  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post1118

Finn fem fel

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2013-09-08 17:44


1. Ingen karljohan.
2. Ingen karljohan.
3. Ingen karljohan
4. En spindelskivling (det ska vara en karljohan eller åtminstone en liten krispig kremla).
5. Inget regn.

Men å andra sidan är det sommar än.


  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post1043

Leken "leva av".

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2013-07-01 13:05

Min svåger har skrivit en bok om lek som heter Leka för livet. Där berättar han om olika sätt att leka, men som barn höll jag på mycket med en sak som inte finns beskrivet vad jag sett: att låtsas laga mat.

Vi byggde "lekstugor" i stenrösena. Det betydde att vi ordnade som kök med bord och sittplatser och tog dit gamla konservburkar, buckliga kastruller och kanske ett kakmått och annat utrensat från köket.

I burkarna blandades jord och vatten. Sen samlade vi blommor och löv och tillsatte. Ibland letade vi i uthusen efter övergivna ägg. Hönorna förirrade sig då och då in i andra utrymmen än sina reden för att lägga ägg och de blev liggande och ruttnade. Dem letade vi efter.

Men jag tror bestämt att vi ibland tog ägg i hönshuset. Det var förstås absolut förbjudet, man leker inte med mat! Absolut inte! Men jag kan inte minnas att äggen vi knäckte stank. Jag minns bara hur den gula gulan sprack och den sega vitans problem att blanda sig med jorden och vattnet.

Vi och vi förresten, det var kanske bara jag som lekte denna matlagarlek. Jag minns faktiskt inte om de andra, min bror och min kusin, var med.

Så här i efterhand tycks det mig på något sätt ursprungligt: jord och vatten, blommor och ägg. Av jord är vi komna.

Och fortfarande är det en av mina bästa lekar: att laga mat. Nyss satte jag en rågkusedeg på hemgjord surdeg och egna hopsamlade och torkade nässlor. Det stod i receptet att det skulle vara nässlor, så bra att jag hade! Dessutom föreslog den berömde bagaren hackad choklad. Nästan som jord ju.


  • Kommentarer(2)//bloggen.sigbritternald.se/#post1022

Eventuellt ätbart

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2012-12-30 15:29
 

Men Historieätarna, när de var fattiga i Stockholm under 1700-talet, åt kokt hö och livrem. Det lät verkligen vidrigt. Vattvällingen under de svåra åren under senare delen av 1800-talet verkade nästan lika hemsk.

Jag tänker på Kulla-Gulla. Jag har nog förstått att det ska vara 40-talisttanttrams att bry sig om henne, men jag läste alla böckerna och eftersom hon levde i ett litet torp – och senare på den herrgård torpet hörde till – i Småland, försökte jag förhöra min mormor som kom från ett mycket litet torp till en herrgård i samma landskap om hur det var i verkligheten. Hon vägrade berätta, sa bara:

– Det var så fattigt och uschelt så.

Bara vattvälling dygnet runt kanske. Bark i brödet också kanske. Men jag har förstått att det finns väldiga nyttigheter i den hinna som sitter alldeles innanför barken och det var den som användes.

Läser i SvD om de delar av Sverige där folk lever längst. Småland. De påstår sig ha ätit massor av fläsk och smör och ändå klarat sig så länge. Men de minns kanske inte när det var fattigt, de kan kanske förtränga det bättre än min mormor. Eller helt enkelt glömma det. Blir man hundra år så.

I Gourmet, som inte precis brukar skriva om vattvälling och barkbröd, hittar jag detta i senaste numret:

Buljong av höstlöv

6 portioner

1 kg goda svampar av olika slag

en näve ren mossa

2 nävar höstlöv från förra året

1 liter färska höstlöv

Det ska blötläggas och hällas på kokande vatten osv och sen drickas.

Det var en vacker bild. Men jag vet inte om jag har lust att ens försöka laga till det. Förra årets höstlöv... Men hellre det än livrem förstås.

  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post955

Nödvändig

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2012-12-28 18:10

När Historieätarna befann sig på 70-talet kände jag märkligt nog inte alls igen mig. Jag var ju trots allt rätt vuxen på den tiden och framför allt lagade jag mat (till alla plockare på föräldrarnas jordgubbsodling), men inte gjorde jag en massa pulversoppor.

Eller aladåber.

Jag gjorde ugnsstekt falukorv och matpajer av alla möjliga sorter och drack te i massor och blev vegetarian ett tag. Och hos mina då blivande svärföräldrar fick jag Flygande Jakob.

Hör nu överallt om en ny kokbok, Den bruna maten, som är resultatet av provlagning av mat från recept ur en plastlåda med receptkort från 70-talet. De recepten känner jag inte heller igen – skinkägg i gelé, paprikagratinerat böcklingbröd och tvåburkssoppa.

Behöver vi dem?

Men detta är en av mina 70-talskokböcker. Såna behöver vi!



  • Kommentarer(1)//bloggen.sigbritternald.se/#post954

Nä, inte ätlig men snygg som ett läppstift eller nåt annat glansigt

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2012-09-24 18:43


  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post920

Oklart innehåll

Ev. ätbartSkapad av Sigbritt Ernald 2012-09-09 09:56
Igår frostade jag av frysen och ut kom:

Noggrant etiketterad en gång. En ljust gul gegga.

Vad är det? Smör? Smördeg? Jag har ingen aning. Vaniljsås? Nån soppa?

Jag låter det tina och trycker ett litet hål i påsen och smakar. Det är sött, men det säger mig ingenting, så jag sprutar ut det i komposten.

Hoppas kompostmaskarna blir förtjusta.

  • Kommentarer(1)//bloggen.sigbritternald.se/#post915
Nästa »