Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Om Munros noveller

LästSkapad av Sigbritt Ernald 2013-12-11 21:07
Eftersom Alice Munro fått nobelpriset, pratar vi om hennes böcker, men jag vet aldrig riktigt vad jag ska säga om dem. Bara att de är sååå bra. Jag vet inte varför, men så läste jag vad Richard Ford skrev om henne i DN häromdan:

"Men jag klarade aldrig av att läsa en av hennes noveller från början till slut i en sittning (vilket gjorde mig frustrerad), och jag kunde aldrig komma ihåg hela novellen när jag väl hade läst klart den. På samma sätt fann jag det näst intill omöjligt att berätta för andra vad en Alice Munro-novell "egentligen handlade o m"; och jag kunde aldrig parafrasera någon av hennes noveller, hur mycket jag än försökte komma åt dess själva kärna. Jag fann också att jag kunde läsa en av Munros meningar och genast tvingas läsa om den – trots att den inte var syntaktiskt komplicerad eller utstuderad. Det var som om något låg förborgat i hennes meningar. Jag kom med tiden att förstå att Munro såg möjligheten till en novell på platser, och i människors beteende, där andra (till exempel jag själv) aldrig kunde ha föreställt sig att det fanns stoff till en novell – tills vi såg vad hon hade åstadkommit (och då blev det ju uppenbart)."

Just så!

Det är bara att instämma. Och om jag nu bara tar mig i kragen och bestämmer mig för att böcker kan läsas på engelska också, så har jag massor kvar.

  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post1071