Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Ingen förspilld kraft

ReflektionerSkapad av Sigbritt Ernald 2015-10-27 10:00
Det där med att nålen var en av mänsklighetens viktigaste uppfinningar gav mig nytt självförtroende – så jag broderade färdigt ett par vantar som blivit liggande. Det var kanske tummarnas fel. Eller nåt annat.

Det finns så mycket att skämmas över.

En gång fick jag i födelsedagspresent – av min pojkvän och hans bästa vän, tillsammans – en bok som hette Ingen förspilld kvinnokraft. Den handlade om de kyrkliga syföreningarna. Jag läste den aldrig och sen "kom den bort".

Inte har jag funderat riktigt på varför. Det kan vara för att det bara var tanter som höll till på såna möten och det därför inte berörde mig (jag var väl strax över tjugo). Eller för att jag absolut ville ha nåt annat av min pojkvän; nåt bara från honom. Eller för att det fanns nåt slags inbyggd skam i det där broderandet och stickandet.

Men hemslöjd ska sannerligen inte föraktas. Igår såg jag när en stor grupp romer besökte påven. En av de svenska deltagarna pratade med påven och fick en selfie, en annan lämnade en gåva – en stor grann dalahäst. Med ursprung i hemslöjd.

Jag kunde inte låta bli att tänka på vad alla SD-are, och såna som är ännu värre, som häckar i Dalarna kan tycka om det. Jag tyckte det var helt underbart: en svensk rom som delade med sig av vårt gemensamma kulturarv.

  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post1227