Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Soprummet som uttryck för nuvarande beteenden

ReflektionerSkapad av Sigbritt Ernald 2015-12-01 10:19
Vårt soprum är intressant. Jag vet inte hur det ser ut i era, men vårt innehåller elva större behållare och ett antal små.

I de minsta ska man lägga lampor och batterier av olika slag.

I tre av de största ska man slänga det där som inte går att stoppa i nån av de andra – restavfall, brännbart. De är stora och blir aldrig fulla vad jag kan se. I de två andra stora ska man slänga papp av olika slag, alltså äggkartonger, mjölkförpackningar, pizzakartonger och sånt. Där är det knöfullt.

Den sista stora är till för tidningspapper. I den ligger snart bara lite på botten och skvalpar.

I en av de ganska stora ska man slänga plast (blir riktigt full), i en metall (inga problem) och i en, jag säger en, ska man slänga sånt som kan bli kompost. Och jag misstänker att jag vissa perioder av året ensam fyller den till hälften; allt rens för sånt som ska läggas in och kokas in och marmeladas och frysas in; blåbärsblad, lingonblad, ärtskidor, rädbetsblast.. Ja, ni vet. Och resten av året är det ju fortfarande potatisskal och rester från buljongkoket.

Men var gör alla andra av sitt rens? Äter de upp det? Det är trots allt trettiosex (36) hushåll i föreningen.

Jag tror jag kommit på hur det hänger ihop: pizzakartongerna.

Och sen finns det två behållare för glas. En för ofärgat glas och en för färgat. Det står mycket tydliga instruktioner för vad som ska vara i vilken låda. Det står "färgat glas" och "ofärgat glas". Det står inte "med kork" nånstans. Det står inte heller "med porslinskork", men igår, när jag skulle slänga färgat glas, hittade jag den här:En jättefin stor burkflaska från Surte med etikett, en rödramad etikett med ordentlig skrivstil: Saft -91, rabarber, vinbär.

Den vrakade jag snabbt.

I "färgat glas".

Dessutom finns golvet. Där står det nu ett antal blomkrukor och en väldigt konstig sak i rött glas och plåt. Jag vet inte alls vad det är, kanske en lampa.

På dörren står det tydligt att allt som inte passar in nån av de många behållarna ska man själv bära iväg till kommunens sophanteringsstation.

Så vad kan man då sluta sig till av detta soprum:
1. bristen på läskunnighet börjar bli katastrofal
2. tanken att nån annan, typ tjänstefolket, typ sophämtarna, ska bära iväg det man själv inte ids ta hand om
3. att man inte behöver bry sig om det där med bra mat
4. att man kan strunta i farmorsarvet
5. att tidningsläsningen minskar, vilket gör att läskunnigheten kan bli ännu sämre
5. eller?


  • Kommentarer(3)//bloggen.sigbritternald.se/#post1233