Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Varifrån kommer den, den stora tröttheten?

ReflektionerSkapad av Sigbritt Ernald 2016-01-26 11:29
Jag kämpar med min trötthet.

I natt vaknade jag vid tolvtiden. Det var nåt som lät nånstans, ett knäppande, i köksdelen. Vad i allsin dar var det? Knäpparlarver i skafferiskåpet? Nåt som höll på att rämna – fogarna mellan plattorna, kylskåpets inre, ledningarna till vattenkranen... Maten. Vattnet. Tillvaron.

Jag smög upp och lyssnade noga. Och där, i bunken med blötlagda kikärter, där knäppte det. Kikärterna sträckte på sig, bredde ut sig och ja, de kunde väl få hålla på då.

Men jag hade vaknat.

Sen tog det förstås ett tag att somna om. Det är inte så lätt numera.

Och i morse ringde väckarklockan.

Så jag kämpar med min trötthet.

Alldeles nyss satte jag mig vid min dator. Den var skitig. Inte kan man ha det så; jag hämtade en lätt fuktig trasa, stängde av, putsade tangenterna och skärmen och utsidan och insidan. Sen kom jag att tänka på min jobbdator. Där är tangenterna klibbiga, påminde jag mig, och gjorde om samma städprocedur med den.

Sen tänkte jag på min trötthet.

Egentligen har jag aldrig varit en oerhört pigg en. Det finns ju en del såna, de tycks kunna springa omkring och göra en massa saker i en förfärlig fart och ändå bara bli lagom trötta när det är dags att lägga sig. Jag kan absolut inte förstå hur de bär sig åt.

Jag är ibland ... urålderstrött.

Och jag kan inte lokalisera källorna för denna trötthet hur mycket jag än försöker – slapp kost, för lite luft och motion, konstiga blodvärden, för lite ljus (men det går inte riktigt att göra nåt åt så här års), nyheterna, själens genuina tyngd?

Ålder? Ja, man måste kanske acceptera att åldern tröttar.

Men de vrålpigga kanske inte hör kikärternas knäppningar. Eller städar sin dator bara för att den är lite kladdig.

  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post1242