Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Vem bryr sig om de fattiga förr?

SkrivarmödorSkapad av Sigbritt Ernald 2009-12-29 14:50

Vem bryr sig?

Elsie Johansson vågar berätta om sina gamla fattiga släktingar, kanske finns det dom som bryr sig. Hon berättar bra och blir läst, men jag vet inte om nån skulle bry sig om mina förfäder, några andra av de fattiga svenskar det fanns så gott om bara för hundra år sen.

De är inte politiskt korrekta. Man ska ha glömt att de allra allra flesta av oss har förfäder som svalt och frös och dog för tidigt i tbc och spanskan, som slavade under herrar och nästan outhärdliga omständigheter.

Det finns inget skrivet om dem, vad jag vet, mina förfäder, utom ett par rader i kyrkböckerna förstås: född, gift, död.

De flesta vet jag inget om, men de har inga anor sen 1200-talet. De som har det, är de som har ett enskilt efternamn, som Silfverskiöld och sånt. Inte Andersson. Det räknas inte till anor. Anor är inte gener.

Det finns inget skrivet om dem, mina Anderssons och Karlssons, vad jag vet, för ingen har mördat tjänstefolk och nära släktingar som Helena Henschens förfäder eller tjänat hos kungen som Agneta Pleijels.

De var torpare och pigor, tror jag mig ändå veta, och såna har det förstås skrivits om. Om männen, mest. Av Eyvind, Harry, Artur och Ivar Lo.

Moa har skrivit om en fattig flicka! Jag lät en klass en gång läsa Mor gifter sig och jag trodde de skulle strypa mig. Något så ohyggligt trist som en fattig flicka för längesen stod de helt enkelt inte ut med.

Bryr sig nån nu?
Jag har kopplat på kommentarfunktionen igen. På försök. Välkommen att skriva nåt om du är ärlig, men artig.

  • Kommentarer(3)//bloggen.sigbritternald.se/#post477