Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Alla dessa saker

LångagärdetSkapad av Sigbritt Ernald 2011-06-06 21:35
Nu har vi gått igenom allt som blev kvar och plockat till oss det vi ville ha. Där var så mycket. Inte bara gamla skyttetävlingspriser, udda tallrikar och svarta porslinssvanar.

(Såg förresten en ung och poppig inredare som samlade på såna, minsann, förfärliga pjäser, jag skulle inte för mitt liv lagt beslag på den, det gjorde en systerson, jag missade kanske nåt viktigt!)

Inte bara sånt alltså, utan hela den värld som inte längre är självklar fyllde uthusen.

Där fanns
– läster för att göra sina egna skor
– spinnrockar, tre stycken
– kardor
– klappträn för tvätt i den kalla ån, den stora bykgrytan
– rostiga fårsaxar
– besman
– baktråg
– kvarn av märket Nirvana
– hackelseverk
– och en massa massa annat.

Det känns som om jag slarvar, men jag kan inte ta hand om allt, all denna historia.
Alla dessa saker med alla sina minnen.

Jag tänkte då strunta i alla.

Men sen räddade jag i alla fall Emils gamla stol, moster Amandas lilla fräcka bord och en fin sak som ska sitta på en spinnrock. Kanske är det en kräkla. Den är blå och dekorerad, det står EID 1816 på den. Jag vet inte vem det var. En dotter till någon. En förmoder till mig.

Och blev övertalad att ta hand om den här:
Mjölkpallen.

Som någon av mina förmödrar har burit med sig ut till korna i hagen eller haft i lagårn, ställt nära kon och sett till att hon stod stilla. Pratat med henne.
– Såja Stjärna!

Och kon har vänt sina stora blanka ögon mot mjölkerskan, min förmoder, och hon har lutat pannan mot kons varma mage medan mjölken strilat mot botten av tråget och tänkt på det hon måste tänka på. Den lilla som hostar, fläsket som inte räcker, att han då alltid ska är hon ändå inte orkar. De steniga åkrarna. Amerikat kanske.  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post741