Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Vem tror jag att jag är?

LångagärdetSkapad av Sigbritt Ernald 2011-09-13 21:35
Jag kan inte låta bli att titta på Vem tror du att du är? på SVT1. Det är spännande, men det har en konstig titel. En person ska släktforska och sen ska man alltså ha löst gåtan om sin identitet.

Vet man vem man är när man vet vilka personer som är ens förfäder? Min farmors äldsta fastrar var byns första lärarinnor. Se där! Morfars mor var mycket vacker. Hennes svärmor hade en virvel i hårfästet. På den enda bilden som finns av henne, har hon dragit åt håret ordentligt och har dessutom ett huckle, men hennes hårfäste ser ut som mitt, när jag också hade mittbena. En liten hårfästesgen har stannat kvar tills den kom till mig.

De förfäder som bodde i mitt barndomshem under mitten av 1800-talet var så fattiga att de slapp att betala skatt.

Förra veckan var det Lena Endre i teveprogrammet. Hon trodde att hon kanske var släkt med Ingmar Bergman. Såna fiiina släktförhållanden tror jag mig inte om att ha. Där finns nog bara fattiga torpare, statare, pigor. Kanske nån kåkfarare. Säkert nån som dömts för lönskaläge. Oäktingar. Amerikafarare.

Idag var det Dregen. Han ser vild och snäll ut och är en musikalisk stjärna och hans släkt bakåt var precis så oglamorös som jag tror att min är. Alltså snarare så här:

– Bilen står åt det hållet, sa min medsvampplockare i skogen i söndags.
– Nä, däråt, sa jag. Och där borta är ett dike och på andra sidan om det finns det nog blodriska.
– Tror du? sa mitt sällskap.

Jag gick åt det hållet, över diket, böjde mig ner, reste mig upp och visade mitt fynd. En granblodriska.

– Och längre upp åt det hållet, sa jag, finns det rödbruna karljohan.

Det var rätt.
– Du är gjord för det här, sa sällskapet.

Nej, jag är gjord av det. Sån är jag. Gjord av granar, mossa och total koll av hur och var man hittar mat gratis.  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post769