Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Nytt ord saknas

ReflektionerSkapad av Sigbritt Ernald 2011-10-13 11:03

Ibland längtar jag efter söndagsfrid. Det där när inget särskilt alls händer, där allt bara är. Lite klockklang kanske, sus i träden, stillhet.

Nu har jag kommit på mig med att också längta efter ... Ja, jag är inte riktigt säker på vad det är, men det handlar om att det inte finns nånting alls.

Tomhet kanske.

Jag blir till exempel så trött på bilder. Att sitta och titta på träd kan räcka. Eller en brasa, eller havet. Samma, men ändå en aning olika, gång på gång.

Hemma fanns ingen teve förrän jag blev åtta, nio år. Av två skäl: 1. Det fanns inga apparater och inga sändningar. 2: När det väl fanns sändningar och apparater och mina föräldrar hyrde en, fick jag såna mardrömmar att de var tvungna att lämna tillbaks den och vänta ett år.

Därför var det väldigt få bilder i mitt tidiga liv. Men av dem som fanns minns jag några tydligt.

Skolplanscherna.

Kennedy och Nixon när de kandiderade till presidentposten 1960. Jag la alltid tidningen på golvet för den var så stor att armarna inte räckte till. Liggande på knä studerade jag det jag förstod. Nixon hade lockigt hår som mina morbröder.

En liten svart flickas ansikte. Det täckte en hel sida i mammas Året Runt. En bild på ett kvinnligt lår. Den breda mörkare kanten på en svart strumpa och en hand med nagellacksnaglar och en spruta. Jag förstod inte hur det hängde ihop.

Fast det känns som om det jag saknar är ... Det känns som om jag skulle vilja skriva
deprivation.

"Deprivation, deprivering, undandragande eller undanhållande av stimulering som är av väsentlig betydelse för människans utveckling, välbefinnande och funktionsförmåga." (NE)

Nej, inte riktigt. Snarare "stimulering som med sin oerhörda mängd och styrka hindrar väsentlig betydelse för människans utveckling, välbefinnande och funktionsförmåga".

Vad kan det kallas?


  • Kommentarer(2)//bloggen.sigbritternald.se/#post778