Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

There is something rotten...

ReflektionerSkapad av Sigbritt Ernald 2011-11-24 10:09

Är inte allt lite väl rörigt? Eller är det bara i min själ?

De där vibbarna av isärfallandet jag kände för några år sen, är det detta som nu är?

Politikerna som inte kan regera så att makten överlämnas till ekonomer.

Hur ska det gå? Makten till ekonomerna? Makten fullständigt åt ekonomerna. Hur ska det gå? Hur har det inte blivit med tanken att marknaden har en själ, en tanke, en god tanke och en god vilja med allt.

Så här till exempel:

Betygsinflation för att föräldrarna vill att deras barn ska ha högsta betyg och sätter sina barn i skolor där rektorerna ser till att lärarna sätter högsta betyg oavsett vad eleverna presterar eftersom skolan annars inte kommer att få tillräckligt många elever och därmed, rent ekonomiskt och på alla sätt, gå åt pipsvängen.

Marknaden.

Vården av de döende gamla köps upp av företag som bara har en tanke, marknadens – att tjäna så mycket pengar som möjligt så fort som möjligt – och enda sättet att göra det är att låta de gamla dö snabbt och totalt utan värdighet.

Satsningen på stamcellsforskning – som är jättebra förstås; jag väntar otåligt på att den ska hjälpa mig att läka mina gumrummar så att jag, som en riktig gumma, kan sticka strumpor igen – för att den i framtiden kommer att vara mycket mer vinstgivande än mediciner mot antibiotikaresistenta bakterier. Så har marknaden räknat ut det. Nu dör 25 000 personer om året i Europa för att det inte finns nya mediciner, inom fem år (hörde jag nyss; jag tror knappt det är sant) kommer en miljon att göra det.

Börjar inte denna tanke – att marknaden kan ha en klok och god själ – börjar den inte att ruttna?  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post792