Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Hur ska man egentligen göra med detta?

BerättelserSkapad av Sigbritt Ernald 2012-03-04 18:58

Jag ser honom på långt håll och funderar på om jag ska gå en annan väg, men sen blir det inte av. Så jag måste passera.

Tiggaren.

Det är alltid lika hemskt.

Jag letar i fickan efter pengar och får upp en krona, det är allt som ligger där. Förr hade jag aldrig pengar i fickorna, men nu lägger jag ibland växelpengar där för den händelse en tiggare skulle komma i min väg.

Han är mörk och klädd i en svart rock och han liksom darrar hela han. Det är säkert nån sjukdom, parkinson kanske. Han håller fram en pappersmugg, den skakar. Jag fifflar upp min krona och slänger den mot muggen och missar förstås och böjer mig ner för att ta upp den löjligt lilla slanten för att lägga den i hans mugg. Massor av andra går förbi och tittar när jag böjer mig ner och när jag lägger i slanten.

Han tackar.

Jag skäms.

De andra som går förbi har nog fattat att man inte ska. Jag har hört det ibland, att man inte ska för att det är Ligor från länderna som Draculan kommer ifrån och de där stackarna som sitter på gatorna i Sverige är utnyttjade.

Så mycket värre. Han skakar ju så att muggen hoppar.

Nästa dag passerar jag tre tiggare på samma sträcka, alla har svarta rockar och böjda nackar och jag låter bli att lägga i pengar. Jag skäms, jag skäms hur jag än gör. Om jag lägger i har jag inte fattat, om jag inte lägger i är det nog trots allt en medmänniska som lider mer för att jag inte lindrar hennes nöd.

Jag skäms hur jag än gör.

Senare, på tåget, stiger en man på några minuter efter mig. Han ber först den andra passageraren om en krona som kanske kan avvaras och sen mig. Han rör sig snabbt och smidigt genom vagnen och har tjocka eyeliner runt ögonen. När jag nekat, undrar han vad klockan är och hur länge detta tåg kommer att stå kvar. På totalt klanderfri svenska.

– Tio minuter, säger jag och han gör ett överslag och ser ut att tänka sig hinna genom tåget.

Då skäms jag faktiskt inte ett dugg.

  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post827