Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Flugor

ReflektionerSkapad av Sigbritt Ernald 2012-08-24 16:56

På hemväg från stan svalde jag en fluga. Den bara var där i svalget när jag cyklade över ängen, jag kände hur den kittlade till i gommen, men nu känns det som om den har fastnat eller så är det bara känningar den lämnat efter sig. Men usch.

Men det var värre igår. Först hörde jag en föreläsning om maktlekar och jag fick andnöd.

Maktlekar är något som barn och ungdomar lägger mycket tid på. De kan heta blodkrona, slavleken, olli med stryk, suddgummibögen, min kuk, volley med hitler och ryska posten. Bötning och rövning.

Ryska posten känner man igen, men alternativen är inte längre handslag, famntag, klapp eller kyss, utan kyss – som första alternativ – och att bli penetrerad som det sista.

Volley med hitler är en fotbollslek där deltagarna ska skjuta volleyskott i mål. Vinnaren får sen skjuta på dem som missat sina skott, förlorarna. De får ställa upp sig med ryggen mot planket och vinnaren skjuter på dem. Själva skotten kallas hitler.

Alla innehåller våld och kränkningar och det handlar om att skaffa sig status, att sätta sig på andra, om makt makt makt. Över andra. Det känns bra för dem som hamnar överst ofta, eller dem som gör det ibland, när de gör det.

Men de andra?

På kvällen såg jag detta på riktigt. Hur bananbolaget Dole försökte mosa Fredrik Gertten som gjorde filmen Bananas om hur arbetarna på deras bananplantager behandlas illa.

Men de lyckades inte! Lite hopp finns det och när jag väl ätit middag kommer flugkänningarna att vara borta.  • Kommentarer(0)//bloggen.sigbritternald.se/#post906