Sigbritt Ernalds blogg

Sigbritt Ernalds blogg

Många ingredienser: långkok

BerättelserSkapad av Sigbritt Ernald 2014-10-12 19:27
Igår stötte jag på ett par bland hyllorna i affären. Både paret och jag gick där och letade, jag efter dammsugarpåsar och de efter worcestershiresås till en "mustig höstgryta".

Vi bor numera i samma stad. Jag känner dem inte särskilt väl, men de har funnits i utkanten av min bekantskapskrets i trettiofem år eller så.

Vi diskuterade var denna sås och dessa påsar skulle kunna finnas i denna affär där jag brukar handla men inte hittar, för att den nyss byggts om och paret för att de tagit sig en liten utflykt till en annan del av stan.

Och vi enades om att det var väldigt sjuttiotal med worcestershiresås.

Så gamla är vi att vi minns de mustiga grytorna från då.

Och jag undrade sen hur det såg ut hemma hos dem. Jag har aldrig varit där, men i min fantasi just då – för att jag nu plötsligt träffade dem vid pastahyllan i min affär och finns här i denna stad där jag numera bor och inte i den stad jag förut bodde där jag då brukade träffa dem – tänkte jag att det kan se ut som det ser ut hos en professor – eftersom det bor många såna här: en stadsvåning med högt i tak och stuckatur, tänkte jag; en liten röd emma och en tavla med ett träd på. Och så skulle de rota längst in i ett stort skafferi efter nån annan ingrediens till sin mustiga höstgryta.

Jag är gift med en professor, men vi har ingen röd emma, så varför tänkte jag så? Det är kanske bara för att det är nån annanstans. Än då.

Och idag pajade den gamla stereon, så medan jag strök lyssnade jag först på den lilla transistorn jag hade i den förra stan, den jag köpte efter att min förste man lämnat mig utan köksradio.

Det lät bedrövligt och jag lyckades istället hitta ett par andra högtalare och äntligen lyssna lite mer på Spotify. Först Nina Simone: Ne me quitte pas! Som jag lyssnade på tillsammans med min förste man på vår gemensamma stereo, då, när jag redan kände paret. Och lite senare If you leave me now med Chicago. Den lyssnade jag ofta på innan jag träffade honom som skulle bli min förste man. Detta lämna-mig-inte. Som det ändå blev.

Och sen blir allt en enda mustig gryta i mitt huvud. Livet liksom.

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.